Recomandari

joi, 26 mai 2016

Punct si virgula in limba germana

Punct si virgula in limba germana

(Das Semikolon im Deutschen;


1.     Ce trebuie sa stim despre punct si virgula

Punctul si virgula (Semikolon / Strichpunkt) este mai puternic decat virgula, dar mai slab decat un punct. In general punctul si virgula se foloseste in germana mult mai rar decat virgula sau punctul.

2.     Propozitii principale

La folosirea punctului cu virgula avem mai multa libertate decat la alte semne de punctuatie, ca de obicei nu se poate spune exact cand trebuie sa fie folosit un punct si virgula si cand nu este voie sa fie folosit. Ca regula putem sa tinem minte:
Punem un punct si virgula, daca doua propozitii sunt in cuprinsul lor foarte strans legate una cu cealalta, iar o virgula ar fi prea slaba pentru despartirea lor si punctul prea puternic.

Exemplu:
Im April gab es hier eine Überschwemmung; es hat zwei Wochen lang ohne Unterbrechung geregnet.
In Aprilie era aici o inundatie; a plouat neintrerupt pe o perioada de doua saptamani.

Nach zwei Wochen hörte es dann endlich auf zu regnen; die Sonne kam zwischen den Wolken hervor.
Dupa doua saptamani ploaia se opri; soarele iesi afara printre nori.

Folosirea punct si virgulei este mai ales atunci utila, daca a doua propozitie este introdusa spre exemplu cu : denn / ca, doch / dar, darum / de aceea, daher / din cauza aceasta, aber / dar, deswegen / de aceea, sau deshalb / de aceea.

Exemplu:
Dieses Thema interessiert uns sehr; deswegen wollen wir uns noch mehr damit beschäftigen.
Aceasta tema ne intereseaza foarte mult; de aceea vrem sa ne preocumam mai in amanunt cu ea.

Ich würde gerne zu eurer Feier kommen; aber ich bin schon seit Tagen sehr müde und muss einfach früh ins Bett.

Eu as veni cu drag la petrecerea voastra, dar eu sunt deja de zile intregi foarte obosit si trebuie sa ma duc devreme in pat.


3.     Info
Propozitiile departite de punct si virgula, trebuie sa aiba acelasi rang; de obicei este vorba de doua propozitii principale. Intre o propozitie principala si o propozitie secundara nu are voie sa fie folosit niciodata punct si virgula.

4.     Enumerari

Punct si virgula putem folosi si la enumerari mai lungi, pentru a separa diferite unitati semantice, in care exista deja virgule.

Exemplu:
Auf der Einkaufsliste stehen Äpfel, Birnen, Pflaumen; Yoghurt, Milch, Käse; Brot, Brötchen, Toast; Reis, Nudeln, Buchweizen.

Pe lista de cumparaturi sunt trecute mere, pere, prune; iaurt, lapte, branza; paine, chifle, toast; orez, paste fainoase, hrisca.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu